tiistai 30. huhtikuuta 2013

Saisko hassuttelua vähän pienemmälle?


Luin iltiksestä viime viikolla uutisen. Se meni abauttiarallaa näin:

Saharasta lähestyy helleaalto

Harvinainen ilmiö lähestyy Eurooppaa ja tuo mukanaan lämpimät säät laajalle alueelle.  Esimerkiksi Puolaan on luvassa jopa 30 astetta lämmintä. Jo sadan miljoonan vuoden ajan skuppidippi dii ja sitten paljon sanoja kuten lämmin, leuto, välimerellinen, ihana, aurinkoinen, ou jes. Uutinen huipentuu viimeiseen lauseeseen: Tämä ei kuitenkaan yletä Suomeen asti ja vapuksi onkin luvattu voimakkaita sateita, kylmää tuulta ja liian kännisiä haalariheppuja.

Siis miks pitää tahallaan ärsyttää.

Mä en välitä vapusta. Ensinnäkin siksi, koska en nyt äkkiseltään muista ainuttakaan vappua milloin olisi ollut lämmin ja teekkarit olis osannut käyttäytyä. Valehtelin heti. Vuosi 1998: Äiti odotti pikkuveljeäni, me oltiin Hyökyvuorenpuistossa ja juotiin lapsille tarkoitettua punaista samppanjaa ja muistelisin, että äidillä ois ollut aurinkolasit. Ne on toki voinut olla imagolasitkin, mutsi on aika cool. Tunnen myös monta teekkaria ja ne käyttäyy hyvin vuoden jokaisena päivänä. Mutta tämä tarina menettää terävyyttään jos en liiottele ja yleistä.

Teininä vappu oli hauska juhla, koska pystyi lainaamaan kaverilta ylppärilakkia ja sen tuoman itsevarmuuden voimin käveltiin alaikäisenä baariin juomaan sex on the beachia ja tequila sunrisea. Siitä sitten Espalle serpentiinit kaulassa kiljumaan kaikille ohikulkijoille KLARA VAPPEN, kunnes joku alko itkemään, kun sen kengät hävis, ku se vaan on niin villi ja nuori ja kreisi. Se joku olin minä.

Juttelin ystäväni kanssa, joka on toiminut ravintola-alalla jo vuosia. Se ei pystynyt valitsemaan, kumpi on kamalampi aika olla töissä -vappu vai pikkujoulu aika. Syy on seuraava: molempina ajankohtina kadut ja baarit valtaavat ihmiset, jotka juovat ainoastaan vappuna, pikkujouluissa ja juhannuksena. Se Juhannus ei niin haittaa koska ne on piilossa mökillään ja heittää tikkaa ainoastaan omaan jalkaan, mutta hitto kun ne ryömii kaupungille noina muina ajankohtina. Alkoholi kun ei alkuunkaan pue kaikkia. 

Ehkä tiedät ihmistyypin ketä tarkoitan: Seuruetta yleensä johtaa jonkinlaisen pienemmän yrityksen omistava tai toimintaa johtava keski-ikää lähestyvä mies. Hänellä on huonosti istuva pikkutakki ja vuodenajasta riippuen päässään joko valko- tai tonttulakki. Aina tarjoilijan lähestyessä pöytäseuruetta, se alkaa laulaa: mahtava peräsin ja pulleat purjeet ja nipistää vähän pyllystä. "Älä nyt leikistä suutu hei, hauskaahan tässä vaan pidetään." Illan edetessä miehelle tulee suuri Harmi, koska hänelle ei toistuvasta huutelustaan huolimatta suostuta myymään kahdeksaa jallupulloa snägärille mukaan. "Kuule TYTTÖ, tyttö hei! Tuus tänne hei! Tiedätkö kuka mä olen?! Vuonna kaheksankyyt olin Vekarajärvellä samassa tuvassa kun sun pomo. Se on kuule yks puhelinsoitto ja Raipe antaa sulle kenkää, tajuutko. Nyt sitä jallua saatana!"

Sit ne pupunkorva naiset ja ne haalarit ja elämän suurista saavutuksista muistuttavat hatut ja se yhteen kuuluvuuden tunne ja ne kolmepisteysit. Olen täysin valmis myöntämään, että tämä on osaltani vain katkeraa nurinaa, koska en itse ole koskaan saavuttanut akateemisesti mitään, enkä siksi osaa samaistua tähän. Tämä teksti sisältää yleistämistä, antipatioitani ja traumojani liittyen tähän jaloon työväenjuhlaan. Sen aiheutti eräs tuntematon herrasmies eräänä vappuna kaivarissa, kun se pissas mun kengälle ja sanoi: "Oletpa kamalan näköinen nainen". Sinä hetkenä lupasin itselleni, että kaupungissa vietetyt vappu-aatot ovat nyt osaltani takana päin ja annan tilaa seuraavalle sukupolvelle.

Toivotan teille kuitenkin ihanaa vappua! Siihen nimittäin kuuluu paljon ihanaa, kuten skumpan juominen keskellä päivää ja vapaapäivä jonka saa viettää juuri niiden ihmisten kanssa ketkä ovat tärkeitä, eikä kenenkään välttämättä tarvitse pissata kenenkään päälle. Sima on hyvää.
Annetaan tämä päivä mielihyvin amatööreille hassuteltavaksi. Hoidetaan me sitten ne reilu kolmesataa muuta päivää vuodessa. Tämä on erinomainen päivä tuntea kiitollisuutta: Meitä yhdistää niin moni asia, että emme tarvitse yhtenevää pukukoodia tietääksemme sen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti